Bassklarinetten er et treblåseinstrument. Den er vanlivis stemt i Bb. Det finnes også varianter stemt i A og C, men disse er veldig sjeldne. Bassklarinetten er en god del større enn de andre klarinettene. Den er ca 1,2 meter lang, og har en dypere klang. Bassklarinetten spiller en oktav lavere enn det som er notert i notene. Toneomfanget til bassklarinetten er 4-5 oktaver avhengig av type og hvem som spiller på den. Instrument som ligner på bassklarinett finner en helt tilbake til antikken, og da i Egypt. Slike instrumenter kan en fortsatt finne i folkemusikken rundt Middelhavet. Dagens bassklarinett er rett med en sølvklokke og en krokete sløvnakke. Tidelige bassklarinetter hadde dobbel kropp. Den var da veldig lik en fagott. Dagens bassklarinetter kan minne om Saksofoner på grunn av Sølvklokken. Men det er IKKE en saksofon. Hoveddelen på bassklarinetten er laget av tre. Det brukes harde, resonerende tretyper. Bassklarinetten har Blitt brukt i symfoniorkester siden slutten av 1800-tallet. I løpet av 1900-tallet har bruken av bassklarinett økt. I nyere tider har det også vokst frem et stadig større soloreportoar for bassklarinett. Bassklarinetten har en seregen klang. Den har en varm, rik og jordnær klang, ganske forskjellig fra andre insrumenter i samme dybde. Klangen bygger på og utvider klangen til sopan- og alt-instrumenter innenfor treblås. Bassklarinett er det instrumentet som har den vakreste klangen. Ein Bassklarinettists ville tanka um musikk og.. Finnst det noko anna?: I basel

fredag 16. juli 2010

I basel

E kom på at det kunne være ein god ide å skrive litt om dagadn i Basel, så e vil prøve å få te å skrive kor dag. Mø får sjå ko langt e kjem på det.

Basel Dag 2 Torsdag

Dagen i dag begynte litt svalere enn i går, Overskya vær og en liten trekk gjorde temperaturene levelige. Ette ein litt kort frokost starta vi med å gå på 2 rekker (noko e vil tru e vil bi volsomt leitt i løpet av oppholdet) ned til Tattoarenaen der vi hadde trening på drillen vår. Deretter gikk vi på to rekker, først til hotellet så til messa. Etter lunsjen va det samme greia på nytt, to rekker fysst te hotellet så te treningslokalet. Det æ ein diger hall med tattoarenaen opptegna. Det va det opningstrening med Massed Millitary bands, som mø då æ ein del tå. Ette ei stund kom det også ein bråte sekkepiper. I ein hall med minst 4-5 sekunds etterklang vart det ganske heftig og høglytt. Innen mø va ferdige med denne prøva hadde sole titta frammatt og turen på to rekker tilbake te hotellet vart varm. På to rekker gikk det viare te hvileområdet for etablering og så til middag. Ette middag begynte prøvudn te opning og finale. Dette fortsatte no fram te klukka 23.00. Den treninge besto mest i å stå og vente på at forskjellige småtin skulle fiksast og å spela finalemusikken. Og det vil seia at det æ ein trøytt gardist Hegge som seie takk for seg og går til sengs.

Ingen kommentarer:

Følgere